" Siitä vaan ostat, hankit ja neuvottelet! "

Hankinnan ammattilaisilla on paljon erilaisia työnimikkeitä/titteleitä/rooleja. Toiset ovat pitkään olleet sitä mieltä, että jos et muussa pärjää niin hankinnassa varmaan on helppoa; siitä vaan ostat, hankit ja neuvottelet.

Ei paineita mistään ja toimittajat pitävät hyvää huolta. Kyllä, ihan tarkoituksella olen provokatiivinen, haluaisin herättää keskustelua siitä kuinka paljon hankinnan ammattilaisten rooli on muuttunut viime vuosina ja muuttuu koko ajan kovaa vauhtia.

Kuulin vuosia sitten erään suuren yrityksen hankintajohtajan moton: jos haluat hankintatiimiisi raudanlujan ammattilaisen, palkkaa hyvä myyjä. Jos haluat hyvän myyjän, palkkaa hankinnan ammattilainen.
Motto pitää mielestäni paikkansa jos henkilöiden asenteet ovat kohdillaan; hyvä myyjä tietää kaikki myyjien ”temput” ja tuskan, joten hän luultavasti on parempi ostamaan ja toisin päin. Hyvä hankinnan ammattilainen tietää hankinnan ”temput” ja tuskan, joten hän luultavasti myyjänä tekee ostamisen helpommaksi. Itse olen istunut molemmilla puolilla pöytää ja olen kokenut sen pelkästään positiivisena asiana: asiat ovat yleensä hoituneet sujuvammin ja suoremmin.

Mikään ei muutu jos ei ole itse valmis muuttumaan. Hankinnan arvostus organisaatiossa lähtee yleensä nousuun, kun yksittäiset hankinnan ihmiset näyttävät hankintatoimen voiman ja asiantuntemuksen, tästä jatkona hankintatiimin arvostus kasvaa.

Vaatimukset hankinnan asiantuntijoita kohtaan ovat kovat; pitäisi tietää yhtä sun toista hankinnan kohteista, neuvotella, tuntea markkinat, tuntea toimittajat, osata tehdä hankintaa juuri oikealla tavalla jne.
Yhteistyössä liiketoiminnan kanssa saadaan aikaan huikeita tuloksia ja onnistumisia; kunhan molemmat osaavat hyödyntää toistensa huippuosaamista yhdessä tekemällä ja ihan aidosti.

Hankinnan ihmiset eivät yleensä ole tietyn osa-alueen asiantuntijoita, he ovat hankinnan asiantuntijoita ja liiketoiminnassa taas ovat ne osa-alueiden asiantuntijat. Yhdistämällä asiantuntijuudet aidoksi tiimityöksi saadaan taklattua moni lähes kohtuuttomalta tuntuva odotus.

  • Mikä siis on hankinnan rooli organisaatiossa?
  • Käytetäänkö hankinnan resursseja oikein ja optimoidusti vai ajautuuko hankinnan ammattilainen helposti liiketoiminnan resurssiksi ja ehkä projektipäälliköksi?
  • Hyödynnetäänkö hankintaa aidosti liiketoimintaa tehostavana ja tuottoihin aidosti vaikuttavana toimintona vai välttämättömänä kuluna?
  • Osaako organisaation myynti hyödyntää hankinnan osaamista tehostaakseen myyntiään? 
  • Osaako hankinta hyödyntää talon omia myyjiä tehostaakseen omaa toimintaansa?

Haluaisin itse nähdä hankinnan ammattilaiset lähellä liiketoimintaa, osana tiimejä, yhtenä asiantuntijana liiketoiminnan sisällä, vaikka olisivatkin organisaationa erillinen toimija.
Näin hankinnan ammattilaiset pystyvät parhaiten antamaan oman asiantuntijuuden liiketoiminnan hyödynnettäväksi ja myös toisin päin.

Liiketoiminta voi keskittyä omaan osa-alueeseensa entistä tehokkaammin, kun hankinnan ammattilaiset voivat hoitaa neuvotteluja, taktiikoita, sopimusasioita, hintavertailuja, toimittajahallintaa jne. liiketoiminnan hyväksi.

Ottaisitko sinä hankinnan ammattilaisen osaksi tiimiäsi?

Sanna Haapio

Vieraskynätekstin takana 

Sanna Haapio 

Sourcing Lead at OP Financial Group 

Sanna Haapio 

Yli 20 vuoden kansainvälinen kokemus hankinnoista, kumppanuushallinnasta, IT-ulkoistuspalveluista ja ohjelmistopalveluiden myynnistä.

Haluatko lukea lisää? Kurkkaa nämä artikkelit 

Page [tcb_pagination_current_page] of [tcb_pagination_total_pages link='0']

>